Geçtiğimiz dönem ekonomik açıdan birçok yeni gelişmenin yaşandığı, ekonomiyi yöneten kadroların gidişata yön vermek için elindeki bütün imkanları kullandığı bir dönemdeyiz. Dünya Bankası Danışmanı, Ekonomi Profesörü Prof. Dr. İbrahim Ünalmış bu gelişmeleri değerlendirirken, 2013-2022 periyodu ile bu yılık ilk altı ayını karşılaştırıyor.
Gelinen noktada düşük faiz - yüksek kur (değersiz TL) politikasının etkisinin büyük olduğunu ileri süren Ünalmış, çözüm olarak getirilen KKM hesaplarının kamu maliyesi üzerinde oluşturduğu ve oluşturacağı maliyetin endişe yaratmaya başladığını söylüyor.
“Pratikte maliyetsiz bir opsiyon ürünü olarak değerlendirebileceğimiz KKM hesaplarının kamu maliyesi üzerinde oluşturduğu ve oluşturacağı maliyet endişe yaratmaya başladı. KKM ile oluşan zararın TCMB tarafından taze para yaratılarak karşılanacak olması enflasyonun önümüzdeki dönemde kontrolden çıkabileceği tartışmalarını beraberinde getirdi.”
Ekonomi politikalarında normalleşmeye ihtiyaç olduğu ortadaydı. Nitekim Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek rasyonel politikalara dönüş olacağını vurgulayarak göreve başladı. Atılan adımlar hepimizin malumu, Prof. Ünalmış atılan adımların kısa vadede ekonomik büyümeyi yavaşlatacağı ve cari açığı dizginleyeceğini söylerken, TCMB’nin kararlılığı hakkında oluşacak tereddütlerin TL’nin değer kaybetmesi ve enflasyonun daha da yükselmesine neden olabileceğini belirtiyor.
“Sonuç olarak, Türkiye ekonomisinin önünde dalgalı bir dönem olduğunu söylemek mümkün.”
Dünya Bankası Danışmanı, Ekonomi Profesörü Prof. Dr. İbrahim Ünalmış’ın ekonomi politikalarıyla ilgili analizlerini Anlık Normal’in yeni sayısında okuyabilirsiniz.
Keyifli okumalar
Tarih: 13 Eylül 2023, Çarşamba