TARİH TEKERRÜRÜ SEVER!

TARİH TEKERRÜRÜ SEVER!

Bazen yakın tarihten hatırladığımız bir olayın benzerini, bazen de yüzyıllar önce olmuş bir olayı günümüzdeki bir durumla karşılaştırıp benzerlikler görürüz. Bu gibi durumlarda işte hepimizin yakından bildiği ‘Tarih tekerrürden ibarettir’’ cümlesi hemen aklımıza geliverir.

Tarih derslerimizden de hatırlayacağımız gibi tekrar eden durumlar azımsanmayacak kadar fazla. Yapılan aynı hatalar ısrarla yapılmaya devam etmiş, sanki benzer savaşlar tarihi şekillendirip durmuş gibi görünüyor.

Eczacı profesör Dr. Ekrem Sezik de Türkiye tarihinin arasından cımbızla çektiği bir zakkum meselesinin birkaç ay önce ABD tarafından tekrar gündeme getirildiğini fark ediyor. Her iki olayın da benzerlikleri çok büyük ve iki olay da ülke yönetimi tarafından ortaya atılan iddialardan oluşuyor. Fakat her iki mevzu da insan hayatını doğrudan etkileyen hususlar barındırıyor. Bizleri ilgilendiren kısmı da bu.

Eczacı profesör Dr. Ekrem Sezik: ''Konuyu bölümler halinde açıklayacağım. Çünkü isim ve olaylardan dolayı biraz karışık. Yazımın ikinci kısmında ise, 1988’de Ülkemizde yaşanan benzer bir zakkum olayından bahsedeceğim.’’ Girizgahıyla ne ile karşılaşacağımız konusunda önden uyarıyor!

Bu kez konunun tarafları: Yaptığı açıklamalarla sıkça sansasyon yaratmayı başaran ABD’nin başkanı Donald Trump; her yeri zehir olduğunu bildiğimiz yine de sürekli yakınlarımızda görebildiğimiz zakkum bitkisi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal.

Sürreal bir tablo çizmiş gibi görünsek de şaşırtıcı bir şekilde birbiriyle bir alakası bulunan bu üçlüde mağdur taraf zavallı zakkum ve arada kaynayan insanlık oluyor diyebiliriz.

Covid-19 sürecinde insanlığın yararı için bulunmasını umduğumuz aşı şimdiden bir siyasi güç meselesi halini aldı. Trump gibi hırslı bir insanın da aşı konusunda geri kalmamak için spekülasyonlara başvurmak isteyeceğini tahmin ediyorduk. Yine de bir yerde insan sağlığına önem vereceğine dair umutlarımızı da ister istemez besliyorduk.

Anlık Normal Dergi 5. Sayı 3. Kısım’da Eczacı profesör Dr. Ekrem Sezik bağlantı gördüğü bu ‘’Zakkum’’ meselesini tarihten örneklerle ve tekrar gündeme gelme hikayesine de yer vererek açıklıyor.

Bu sayıda belirtilen Zakkum meselesini daha derinden incelemek isteyenler için Op. Dr. Ziya Özel’in konuya dair kitabını indirmeniz için link veriyoruz!

İyi okumalar dileriz.

Kategori: GenelTarih: 18 Eylül 2020, Cuma