Kandilli Rasathanesi ve DAE, Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM) Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, depremin bir doğa olayı olduğunu hatırlatarak başlıyor söze.
Türkiye bu coğrafyada deprem tehlikesinin en yüksek olduğu ülkelerden bir tanesi. Bir tanesi Yunanistan, diğeri de İtalya'dır. Bu coğrafyada yaşayan toplumların görevi, böyle bir coğrafyada yaşadığını, tehlikenin varlığını kabul edip, risklerini en aza indirebilmek olmalıdır.
“1980’lerin sonundan itibaren, yıkım yaratacak depremleri öngörememek gibi bir bahanemiz olamaz.”
Doğan hocaya; “Doğal afet açısından riskli olmayan yerlere yerleşmeye kalksak, yer sorunumuz var mı?” diye soruyoruz.
Hayır yok diyor ve ekliyor; “Bizde şöyle bir şey var; boğaz manzarası göreyim, deniz manzarası göreyim, bir dere manzarası olsun. Maalesef işte böyle bir takıntımız var. Ben 5 kilometre uzaktan boğazı görsem ne olur, görmesem ne olur. Halbuki böyle bir kültürümüz olacağına depreme dayanıklı zeminlerde daha küçük konutlar, birbirine bitişik nizamda olmayan standart yapılarımız olabilir.
Vatandaşlarımız; lüksü olmasın, balkonları çok fazla olmasın ama muhakkak depreme dayanıklı tasarımı olan binalarda otursunlar. Depremle mücadeledeki en önemli olgu budur.
Peki Bize Düşen Nedir? Biz Ne Yapmalıyız Vatandaş Olarak?
Bu biraz toplumların sosyo-ekonomik yapısıyla da ilgili. Ben ne kadar size İstanbul'da vatandaşlarımız muhakkak depreme dayanıklı binalarda oturmalı, depreme dayanıksız binalarda ikamet etmemeli desem de bu gerçekçi değil. Neden? Çünkü toplumun büyük bir kısmı zaten ekonomik açıdan son derece zor günler yaşıyor. Dolayısıyla ev fiyatları, kiralar almış başını gitmiş. Vatandaş evinin depreme dayanıksız olduğunu biliyor, ama çaresiz. Yapabileceği bir şey yok.
“Suçlu ararsak hepimiz suçluyuz. Bu bir gerçek. Toplum duyarsız.”
Kesinlikle ve kesinlikle depreme dayanıklı binalarda ikamet etmemiz gerektiğini belirten Doğan Kalafat, alınacak en önemli bilimsel tedbirin bu olacağını ve bilimi yapmaya devam edebilmemiz için hayatta kalmamız gerektiğini vurguluyor.
Genel Yayın Yönetmenimiz Atıl Ünal, Kandilli Rasathanesi ve DAE, Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM) Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat ile hepimizi ilgilendiren bilgi dolu bir sohbet gerçekleştirdi.
Keyifli okumalar.
Kategori: GenelTarih: 09 Mart 2023, Perşembe