Tarih kitaplarından bildiğimiz, okuduğumuz bir sürecin içerisinde bulunmak hepimizi her alanda olduğu gibi ruhsal olarak da sarstı.
Bize uzakmış gibi görünen bir gerçekle yüzleşmek zorunda kaldık. Nasıl baş edeceğimizi bilmediğimiz bu durumda hepimiz kendi yöntemlerimizi kullandık, akıl sağlığımızı elimizden geldiğince sağlam tutmaya çalıştık. Peki, pandemi sürecinde oluşan ruhsal sorunlara dair yapılan araştırmalar neler gösteriyor?
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Semih Dikkatli, pandemi süresince yapılan bilimsel araştırmaların sonuçlarına yer verdiği yazısında rakamsal yüzdeleriyle birlikte bizleri bilgilendiriyor.
‘’Aşı bulunmaması, durumun öngörülemezliği ve süresiz karantina, herkes için stresli bir durum yaratır. Stresli durumlar anksiyete, depresyon gibi yaygın ruh sağlığı sorunlarını artırabilir.’’
Kendimiz ve yakınlarımızın hastalık kapma endişesini yaşamaya devam ettiğimiz, stres ve kaygı içerisinde olduğumuz günleri henüz atlatmamış da olsak bu konuda yalnız olmadığımızı hatırlamamız gerekir. Tüm dünyanın yaşadığı bir süreçten hep birlikte geçiyoruz.
Hayatımızdaki zorunlu kısıtlamalar, sevdiklerimizden uzak kalmak, sosyal hayatımızın altüst olması ve çaresizlik duygusuyla kapana sıkıştık. Bu duruma farklı yaş aralıkları farklı tepkiler gösterdi.
Dr. Semih Dikkatli ruhsal sorunları ve etkilerini 4. Sayı 5. Kısım itibariyle 3 temel gruba ayrıştırarak farklı açılardan inceliyor.
‘’Bazı bireylerde; sürekli hasta olma kaygısıyla tekrarlayan biçimde doktora gitmek, gerçekten hasta olsa bile sağlık hizmetlerinden kaçınmak, belirli öğeleri istiflemek, kamu otoritelerine güvensizlik gibi durumlar ile belirli nüfus veya grupların suç işleme oranlarında artma ve toplumsal yaşamla uyumsuz davranışlar ortaya çıkabilir.’’
Bu süreçte en çok ihtiyaç duyduğumuz kesim olan sağlık çalışanlarının durumu ayrıca inceleniyor. Sevdiklerine yaklaşamamak, enfekte olma riskini üst düzeyde yaşamak ve ekipman eksiklikleriyle boğuşurken bir yandan da hayat kurtarmaya çalışmanın yükünü yaşadılar. Olağanüstü bir çabayla henüz devam eden süreci işte bu psikolojiyle ele aldılar ve ellerinden gelenin en iyisi yaptılar.
Pandeminin belki de fiziksel yönüyle eş değer tutabileceğimiz ruhsal boyutu hakkında tüm bilgileri Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Semih Dikkatli’nin yazdığı bu yazıda okuyabileceksiniz!
Kategori: GenelTarih: 20 Ağustos 2020, Perşembe