Korona virüsüyle birlikte her şeyde dijitalleşmeye ani bir geçiş yaptık. Hemen her sektör bundan payını aldı ve almaya devam ediyor. Ya dijitalleşmenin bir parçası olacaksın ya da eskiye tutunup zamanla azalarak silinmeye başlayacaksın.
Eğitim de virüsle birlikte kendisine yeni bir sistem her geçen gün geliştirmek zorunda kalan sektörler arasında yer alıyor. Yüz yüze eğitimin özellikle çocuklar için hem sosyal hem de gelişim açısından büyük öneme sahip olduğunu biliyoruz. Bizlerin aldığı okul eğitiminde dirsek temasıyla öğrenme ve kendi sosyal çevreni oluşturmanın da önemi büyüktü fakat devir de değişiyor, ihtiyaçlar da…
Öğr. Gör. Gamze Yılmaz Güntay da dergimizde ‘Eğitimin Zorunlu Dijital Dönüşümü’ başlığıyla konuyu ele alıyor. Bu süreçte eğitime dair sormamız gereken soruları bizler için cevaplandırıyor.
“Bugün var olan mevcut koşullar altında mümkün olan en iyi eğitim sistemini geliştirmek için neler yapılabilir?” öncelikli olarak üzerinde düşünmemiz gereken soru bu.
Geleneksel eğitim sürecinden öğrencinin ihtiyacı olan bilgiye istediği zaman ulaşabileceği internet ortamları hazırlandı.
‘’Pandemi süreci öğrenciler için küresel düzeyde fırsatlar da yarattı. Kütüphane ve müzeler dijital ortamda ücretsiz olarak kullanıma açıldı. Bilim ve sanat konulu akademik etkinlikler ücretsiz olarak çevrimiçi katılımlarla gerçekleştirilmeye başlandı.’’
Öğrenciler için günlük hayat içerisinde bir etkinlik yapmanın, bir yerden bir yere gezi düzenlemenin külfet tarafları ortadan kalmış ve fırsatlara dönüşmüş oldu. Çevrimiçi eğitimden alınacak faydaları artırarak ilerlemeye katkı sağlanmaya başlandı. Zorunlu olarak geçirdiğimiz süreci çağın gerekliliği olarak düşünmeli ve bu gibi çözümlerle ileriye taşımaya odaklanmalıyız.
Yeniyi inşa ederken hangi noktalara değinmeliyiz? Öğretmenler açısından nasıl çözümler getirmeliyiz? İlk iş olarak öğretmenlerin çevrimiçi ders verme becerilerini geliştirmeye odaklanmamız gerektiğini belirten Öğr. Gör. Gamze Yılmaz Güntay, dijital eğitim materyallerinin de oluşturulması gerektiğini yazıyor.
Belki de yeni sisteme uygun eğitim bilgisayarları ve tabletleri hatta okulların kendi uygulamalarının olacağı bir döneme de giriyor olabiliriz. Dijital eğitime uygun başarı ölçümleri de geliştirilecek olabilir.
Yeni eğitim sistemine dair merak ettikleriniz, aklınızı kurcalayanlar ve daha fazlası Anlık Normal Dergi’nin 5. Sayı 1. Kısımda Öğr. Gör. Gamze Yılmaz Güntay’ın yazısıyla aydınlanıyor.
Ücretsiz abone olarak sayıyı okuyabilirsiniz.
Keyifli okumalar dileriz.
Kategori: GenelTarih: 02 Eylül 2020, Çarşamba