Bir virüsün hayatlarımızı bu kadar değiştireceği ön görülebilir miydi? Covid-19’la birlikte uzak tarihten okuduğumuz salgın çağlarının aynısını yaşarken bulduk kendimizi.
Bir veba ve İspanyol gribi etkisi olması ama Covid 19’da birkaç yıl etkilerini gösterecek gibi görünüyor. Bildiğimiz diğer salgın çağlarını bir nebze teğet geçmemizin en önemli unsuru tabii ki dijital iletişim kanallarımızdı. Evdeydik ve her an her gelişmeden haberdar alabilme imkanımızı geliştirmiştik.
Sokağa daha az çıkmamızı sağlayan da yine dijital iletişim kanallarıyla günlük işlerimizi halledebilmemiz oldu. Buna uzaktan çalışma sistemini oturtmamız da dahil. Ev ortamımızda dışarıdaki hayattan izole bir şekilde iş hayatımızı sürdürmenin sistemini oturtmayı başardık.
Gizay Tabanlıoğlu hibrit çalışma sisteminin gelişimiyle ilgili bu sayıda bizlere istatistik veriler sunuyor. Evden çalışmaya başlamamızla birlikte hayatımızda tam olarak neler değişti?
‘’Covid öncesinde pek çok şirket evden çalışma gibi esneklik hususlarının mümkün olmadığını söylüyordu. Artık çalışanlar neyin mümkün olduğunu bildiği için, daha fazla esneklik arzusu oluştu.’’
İşverenler tarafından hep akıllarda olan fakat cesaret edilemeyen bir yola Covid 19 ile adım atılmış oldu. İşler daha esnek şekilde de yürüyor ve çalışanlar ev ortamında da fayda sağlayabiliyordu.
‘’İşten çıkarılma veya işin aksaması korkusu, belirsizlik dönemlerinde, mesleklerindeki bir sonraki hareketi aktif olarak düşünen bir çalışan profiline sahip olmamıza sebep oldu.’’
İşlerin evden yürütülebilmesi bazı şirketleri bu sistemi kalıcı hale getirmeye de yönlendirdi ve bir zamanlar imkânsız gibi görünen bir çalışma sistemi oluşmaya başladı.
Gizay Tabanlıoğlu’nun da yazıda vurguladığı gibi ‘freelancer’ çalışma sisteminde de gözle görülür bir artış söz konusu oldu.
Keyifli okumalar.
Kategori: GenelTarih: 19 Mart 2021, Cuma