Sürekli bir iyi gıda, kötü gıda bombardımanının ortasındayız. Ne yiyeceğiz, ne yemeyeceğiz, sağlıklı mı değil mi diye uzmanlardan çok sosyal medyanın yönlendirmesi altındayız.
Paketli gıdaya öcü gibi bakan ama aslında paketlenmiş sebzeyi tercih eden de bizler değil miyiz? İşlenmiş gıda denildiğinde aklımıza sadece gofret gelmemeli! Suyu pet şişeden içtiğimizde de işlenmiş bir ürünle karşı karşıyayız.
Yıldız Holding yönetim kurulu başkanı Murat Ülker bu sayıda Robert L. Shewfelt tarafından kaleme alınmış ‘İşlenmiş Gıda Yanılgısı’ kitabını yorumluyor. İşlenmiş gıdayı kötü kabul ederken doğal sandığımız pek çok üründe yanıldığımızı gözler önüne seriyor.
Bir gıdanın işlenmiş olmasının her zaman o gıdayı kötü etkilediği yanılgısı tam da araştırmaya değer bir konu. Ispanak üzerinden örnek verirsek, pazardan aldığımız ile toplanıp temizlenerek şoklanıp dondurulan arasındaki besin değerleri tartışmaya açık. Şoklanmış ıspanağın aslında besin değerini koruduğunu rahatlıkla dile getirebiliriz.
‘’Geçmişte doğru kabul edilen bir şeyin bugün yanlış olduğunun kanıtlanması, birilerinin bizi kandırdığı anlamına gelmiyor. Aksine bilimdeki gelişmelerle bir adım daha ileri gittiğimiz anlamına geliyor.’’
Murat Ülker daha önce hiç düşünmediğimiz bir yerden açıyor pencereyi ve hayatın içinden örneklerle nasıl bir ironik tavır içerisinde olduğumuzla yüzleştiriyor.
‘’Peki hiç düşündünüz mü bunların fermente edilmeleri, konservelenmeleri, kurutulmaları, tütsülenmeleri, pastörize edilmeleri, homojenize edilmeleri veya dondurulmaları gıdaların durumlarını neden kötü etkilesin?’’
Pek çok sebzeyi, meyveyi ve diğer gıdaları tüketirken evde yaptığımız hazırlıklarla besin değerlerini epey bir alt üst ediyoruz. Saklama koşullarımız, pişirme yöntemlerimiz çoğu zaman besin değerine dair bir şey bırakmıyor.
İşte burada bir seçim yapmak durumundayız! Her bir gıda seçiminin bir başka değişime sebep olacağı gerçeğiyle yüzleşelim.
Keyifli okumalar.
Kategori: GenelTarih: 12 Mart 2021, Cuma