YİNE YEŞİLLENDİ FINDIK DALLARI

YİNE YEŞİLLENDİ FINDIK DALLARI

YİNE YEŞİLLENDİ FINDIK DALLARI

“Fındık, ülkemizin tek kalemde en önemli ihraç ürünlerinden biri. Hatta Türkiye’mizde her yıl neredeyse tüm dünyanın ihtiyacından fazlası hasat edilegeldiği için de, pek özel bir durumda. Bu kadar müstesna bir pozisyonumuz olmasına rağmen, yine de fındık politikamız her yıl bilhassa yerel politikaya kurban giden bir savrukluğa sahne olmaktadır.”

Murat Ülker, her sene hasat döneminde açıklanacak olan taban fiyat nedeniyle Türkiye’nin gündemine gelen, açıklanan fiyatın genelde fındık üreticisini tatmin etmemesi ile 1-2 hafta tartışılan ve daha sonra ülke gündeminden düşen fındık hakkında iki görüşü bizlerle paylaşıyor.

Araştırmacı-Yazar Prof. Dr. Mehmet PALA fındık ile ilgili üretim modeiinden başlayan bir dizi öneri sıralıyor.

“Fındık üretiminin ve ihracatının sürdürülebilirliğinin sağlanması ve bu sorunlara çözüm bulunması için akılcı politikalara ihtiyaç vardır.”

“Ordu’da fındık bahçelerinin sahiplerinin %70’i Ordu ili dışında yaşamaktadır. “Çiftçi’’ tanımının yeniden yapılması ve fındıktan elde edilen gelirin üreticiler için yan gelir olmaktan çıkartılması gerekmektedir.”

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç ise Murat Bey’e yazdığı mektupta “Popülizme ve siyaset kurumunun seçmen odaklı uygulamalarına son verilmeli!” notuyla, görüşlerini madde madde aktarıyor.

“Fındıkta en hayati konu bize göre %85’i ihraç edilen ve net girdi sağlayan bir ürünün tamamen siyaset kurumu tarafından yönlendirilmeye çalışılması ve arz ve talep dengesinin hiçe sayılması yanında, ayrıca bu kavramdan toplumsal olarak nefret edilmesidir.”

“En vahim sonuç ise nereden çıktığı bilinmeyen '3 dolar kabuklu fındık fiyatı paradigması' yüzünden Türkiye dışında hızla büyüyen rakip ülkelerdeki üretim alanları yakın bir felaketin habercisidir.”

“'Türk fındığı kalitelidir' söylemi bir şehir efsanesidir. Sanayi için sadece fındık vardır.”

Murat Ülker, bu görüşlerin çatıştığı yerler olsa da birlikte ele alındığında çözüme ulaşabileceğini aktarmış.

“Bence iyi niyet ve hedef birliği olduktan sonra farklı görüş sahiplerinin, menfaat çatışması içerisindeki grupların, birbirleriyle anlaşamamaları kabil değildir. Ama aksi halde zaten anlaşmak istemeyeceklerdir.”

Türkiye’nin fındık politikası hakkında derinlemesine analizleri Anlık Normal’in yeni sayısında okuyabilirsiniz.

Keyifli okumalar.

Kategori: GenelTarih: 07 Ekim 2022, Cuma