9. Sayı / 3. Kısım
PANDEMİDE Yaşanan Ekonomik Belirsizliğe Rağmen
ANNENİN BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜ Daha Da Ön Plana Çıktı…
“Anneleri Anlayan Marka Olmak” kitabının Yazarı Esra Baykal Anlık Normal’e anlattı.
Haber: Atıl Ünal
Covid-19 virüsü hepimizi sosyal mesafeli yepyeni bir hayata mecbur bıraktı. Bu süreçte en büyük yükü kaldıranlardan biri ise anneler oldu. Evde çocukları ile beraber kaliteli zaman geçirmekten öğle yemeği servisine, artan mutfak masraflarını yönetmekten evden çalışmaya kadar bir çok işi aynı anda üstlendiler. “Anneleri Anlayan Marka Olmak” kitabının Yazarı Esra Baykal’a bu konudaki görüşlerini sorduk.
Sürdürülebilir kalkınma planlamalarında öncelik verilmesi gereken maddelerin “anne, çocuk ve çevre”
Pandemi sürecinde evlerimiz, hem yeni iş yerlerimiz, hem çocuklarımızın sınıfları, hem de sosyalleştiğimiz mekanlar haline geldi. Aynı zamanda evimiz olmaya da devam ettiler. Evleri tüm bu işlevler için hazır hale getirmek de annelere kaldı. Çocuklar zaten onların sorumluluğundaydı. Üzerine evden çalışma, uzaktan eğitimde çocukların destekçisi olma gibi pek çok yeni iş de eklendi. Türkiye’nin tek Anne Çocuk Stratejisti Esra Baykal, bu durumun sürdürülebilir olmasının önemine vurgularken, sürdürülebilir kalkınma planlamalarında öncelik verilmesi gereken maddelerin “anne, çocuk ve çevre” olduğunu ifade ediyor.
Esra Baykal, bu süreçte annelerin neler yaşadığını anlamak için Google trendlerinin önemli bir veri sağladığını belirtiyor;
“Google Trendlerine baktığımızda Türkiye, Fransa ve İtalya gibi ülkelerde ‘çocuklar için eğlenceli oyun/içerik/oyuncak/zaman geçirme’ aramaları ciddi oranda yükseliş yaşadı. Çoğunlukla annelerin önderliğinde ilerleyen bu aramalar, ‘çocuklarını en yakın arkadaşları olarak gören annelerin’ biricik varlıkları ile daha kaliteli zaman geçirme motivasyonlarından kaynaklanmaktadır.”
Normalde kendi mecrasında yürüyen pek çok işin annelerin üzerine kalması nedeni ile, annelerin online olarak cevap aradığı konular giderek arttı.
Pek çok anne bu süreçte, çocuklarının eğitimden geri kaldığını düşündüğü için, online kaynaklara başvurmanın yanında, YouTube videoları izlemekten e-ticaret sitelerinden kaynak kitaplar almaya kadar bir çok başka yol da denemiştir. Normalde kendi mecrasında yürüyen pek çok işin annelerin üzerine kalması nedeni ile, annelerin online olarak cevap aradığı konular giderek arttı. Bu durumu vurgulayan Baykal, sürecin sağlıklı bir hale bürünmesi için online platformların gerekliliğini de vurguluyor;
“1500 anne ile gerçekleştirdiğimiz araştırma bize, annelerin %84 oranında çocukları ile ilgili sorunlara internetten çare aradığını göstermektedir. Bu da online eğitim platformlarının daha fazla gelişmesi, daha geniş kitlelere ulaşması için yatırımlar yapılması gerekliliğini ortaya koymaktadır.”
“Çocukların yaşı ilerledikçe seçimleri, beklentileri, alışveriş alışkanlıkları da değişmektedir. Anneler bu değişimleri yönetmekte Pandemi öncesinde zorlanırken, daha fazla dijitalleşen dünya içerisinde yollarını iyice kaybetmeye başladılar.
Çocukların yaş krizlerinden, ergenlik dönemlerine, okul seçim dönemlerinden, eğitimleri tamamlanana kadar annenin de çocuklar kadar yönlendirilmeye, eğitilmeye ve hatta psikolojik desteğe ihtiyaçları var!”
Kadınlar psikolojik destek bekliyor!
Esra Baykal yaptıkları son araştırmada kadın tüketicilere sordukları, bir markanın kampanyasında ne gibi hediyeler vermesinin onlar için cazip olacağı sorusuna verilen cevapların oldukça çarpıcı olduğunu belirtiyor. Kadınların %60’ı psikolojik destek, %40’ı ise kişisel gelişim eğitimleri istediklerini söylüyorlar.
%40 %60
EĞİTİM PSİKOLOJİK DESTEK
(Kaynak: Think Aloud Research, Aralık 2020, Örneklem: 9000 Anket, ABC1C2 SES, 20-55 yaş, Kadın)
“Burada gördüğümüz resim şu; Türk kadınları psikolojik dengelerini kurmak için markalardan destek bekliyor”
Spotify bu hafta yayınladığı araştırmada Türkiye’de psikoloji, kişisel gelişim alanındaki podcast dinleme oranındaki %800’lük artıştan bahsetti.
Hayatın kontrolden çıktığını hisseden tüketiciler, markalardan fitness, akıl sağlığı ve pozitif düşünme gibi konularda içerik bekliyor.
Yeni alışveriş kanalları ve ürün kullanımları, tüketicilerin değişen tutum ve rutinlerinden ortaya çıkmıştır. Hayatın kontrolden çıktığını hisseden tüketiciler, değişen rutinleri, dağılan psikolojileri için markalardan fitness, akıl sağlığı ve pozitif düşünme gibi konularda içerik bekliyor.
Yemek yeme, temizlik yapma, sosyalleşme kanalları her geçen gün değişiyor, dışarıdan yemek sipariş etme, online alışveriş oranındaki artış, atık yönetimini de zorlaştırdı. Hem gıda hem de ambalaj atıklarının yönetimi 2021 yılı için önemli gündem maddelerinden olacak.
Çalışan anne için ev, kimi zaman tımarhane oldu…
Öncelikle bir kere, anneler performanslarını maksimize ederken, yorgunlukları arttı. Eşe, çocuğa ve işe yetişmek zorunda kaldılar. Kimisi hibrit çalışma sistemlerinden faydalanıp işe dönmeyi talep etti. Çünkü baktığınızda ev işi, yemek, çocuğun eğitimi ve kendi profesyonel sorumluluklarının tamamı anneye yüklendi. Kimi firma annelerin bu dönemde iş performanslarının düştüğünü belirtse de ben bunun acımasız bir yorum olduğunu düşünüyorum. Bu kadar ağır bir yükün altına kimi koysak emin olun tükenirdi.
Çalışan anneler buna rağmen empatilerini yüksek tutmaya çalıştılar ve çok çaba harcadılar ve harcamaya da devam ediyorlar. Evin birleştiricisi oldu anneler, hem çocukların eğitimlerine ek kaynaklar yarattılar hem de ailenin birlikte geçireceği zamanı kaliteli hale getirmeye çalıştılar. Buna destek olan markalar oldu; Youtube videoları, instagram postları ve online platformlarda aktif olan markalar yemek tariflerinden eğitimlere, konserlerden, tiyatrolara kadar pek çok içerikle annelerin yanında oldular.
Yeni normalde neler olacak…
2021 ve sonrasında belirsizliği yönetenler kazanacak. Özellikle annelerin, farklı personaları/profilleri üzerinden yapılacak iletişimler markaların büyümesini sağlayacaktır. Kişiselleştirilen mesajlar, anneler tarafından daha fazla duyulmaktadır.
- Dönüşüme adapte olun:
Geleneksel kanal satışlarının sekteye uğradığı bu dönemde, ev içi etkinlikleri ve alışverişi tetikleyecek tüm kanallarda var olun. Online spor derslerinden, eve servislere, nefis pizza unlarını online satmaya kadar bugüne dek denemediğiniz kanallarda yer alma cesaretini gösterin.
- Müşterilerinize kattığınız değeri bulun:
Tüm planlar ters gittiğinde, belirsizliğin içinden geçebilmenizi sağlamanın bir yolu, şu sorunun cevabını bilmektir: Müşterilerinize nasıl değer katarsınız? Örneğin, salgın meydana geldiğinde ve evde kalmaya başladığımızda bile IKEA, dışarıda neler olup bittiğine bakılmaksızın müşterilerinin, kendilerini güvende ve rahat hissedebilecekleri bir ev yaratmalarına yardımcı olmak için iletişimlerine devam etti. VR, özel kampanyalar ve pozitif mesajları ile hep yüreklere su serpti. Annelerin gündemi günden güne değişiyor, okulların açılma tarihindeki belirsizlikler, kısıtlamalar, çocukların ve eşin evde zaman geçirme süresinin artması ile ihtiyaçları da çoğalıyor. Hem psikolojik hem de hayatı kolaylaştırma alanlarında annelere destek verecek sosyal medya ve kurumsal sosyal sorumluluk yatırımları yapılması önem kazanacak.
Anneleri evin kaosundan çıkaracak pratik çözümler, markanızın farkındalığı kadar sadakatini de artıracaktır.
- Ne kadar hızlı değişirlerse değişsinler yükselen trendleri takip edin:
İnsanların çevrimiçi olarak aradıkları şeyler, dinamik ve hızla değişen bir ortamda bile, bir sonraki adımda ne bekleyeceklerine dair ipuçları sunabilir. Google trendlerini düzenli kontrol edin, kalitatif araştırmalarınıza ara vermeyin. Anneleri ne kadar sık dinlersiniz, o kadar satış odaklı proje üretmeniz mümkün olacaktır.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SANATTAN NE HABER?
HAYALLERİN KAĞIDA DÖKÜLDÜĞÜ “FİLMİMİN HİKÂYESİ”NDE HEYECAN BAŞLADI.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve TÜRSAK Vakfı tarafından bu yıl 17. kez gerçekleştirilecek “Çocuk Filmleri Festivali” kapsamında düzenlenen “Filmimin Hikâyesi” yarışmasına başvurular başladı. Geleceğin başarılı yazar ve senaristlerinden biri olmak isteyen 8-13 yaş çocuklar, konu sınırlaması olmaksızın istedikleri hikâyeyi yazarak Filmimin Hikâyesi yarışmasına katılabilecekler. cocukfestivali.com adresi üzerinden gerçekleştirilecek başvurular için son tarih ise 15 Mart 2021.
EVİN CAZ HALİ KONSERLERİ YENİ PROGRAMI AÇIKLANDI:
ŞUBAT AYINDA EKREM ZEKİ AR & BATURAY YARKIN DUO İLE DEVAM EDİYOR
“Evin Caz Hali” konserler serisinde 25 Şubat’ta Erkan Zeki Ar & Baturay Yarkın Duo, 18 Mart’ta Japa, 15 Nisan’da Bilge Günaydın Trio ve 27 Mayıs’ta ayında Eylül Ergin Trio canlı performanslarıyla konserler akşam 18:00’de Akbank Sanat Youtube kanalında yer alacak.
“ZEVK MESELESİ” BASIN BULUŞMALARI - 23 ŞUBAT 2021
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, yeni sergisi Zevk Meselesi’ni sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor. Ortaya çıktığı 19. yüzyıldan bu yana anlamı değişikliğe uğrayan kitsch kavramının günümüz görsel kültürüyle kurduğu yakın ilişkiye ve beğeninin şekillenmesindeki kritik rolüne odaklanan grup sergisi, 13 sanatçı ve kolektifin işlerini bir araya getiriyor. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür Sanat İşletmesi Genel Müdürü M. Özalp Birol ve serginin küratörü Ulya Soley’in katılımıyla 23 Şubat’ta basın buluşmalarında gerçekleşecek.
2020’DE TÜRKİYE’NİN OKUMA ALIŞKANLIKLARI
AMAZON.COM.TR 2020’NİN ÇOK SATAN KİTAPLARINI AÇIKLADI: EDEBİYAT VE KURGU YILIN EN POPÜLER KATEGORİSİ OLDU
en çok satanları listesinde zirvede Victor Hugo’nun Bir İdam Mahkumunun Son Günü adlı eseri yer alırken, George Orwell’in Hayvan Çiftliği ve 1984, Franz Kafka’nın Dönüşüm ve Jose Saramago’nun Körlük gibi edebiyat ve kurgu kitapları da en popüler eserler arasında yer aldı. 2021 okuma listenizi oluşturmak için Normal Kitaplık listesini de inceleyebilirsiniz.