Pandemi ile birlikte sonuçlarını ancak ilerleyen yıllarda görebileceğimiz pek çok alışkanlık edindik. Evde uzun süre vakit geçirmek için hepimiz kendi yöntemlerimizi geliştirdik. Peki çocuklu aileler hem evden çalışıp hem de çocuklarıyla nasıl vakit geçirmeye başladı dersiniz. İstisnalar dışında bol bol tablet, telefon, oyun ile desek yanlış olmaz.
Bahçeşehir Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümünden Doç. Dr. Yavuz Samur, oyun bağımlılığında nereye gittiğimizi gözler önüne seriyor.
‘’Bu kadar oyunu kim oynuyor? Cevabın içinde, zamanı daha çok olanlar ve buna azıcık bile olsa zaman ayırabilenler var. Bu noktada da en çok maruz kalanlar gençler ve çocuklar oluyor.’’
Hal böyle olunca gelecek günleri tahayyül etmek de gittikçe zorlaşıyor. Bu kadar ekrana, sanal dünyaya ve oyunlara maruz kalan çocuklarla gelecek günlerin nasıl olacağını merak etmemiz gayet normal. Sizin veya çocuğunuzun bir günde ne kadar bir süreyi ekrana bakarak geçirdiğini bir düşünün! Oyun bağımlılığının yerine sosyal medya kullanımını da eklemek mümkün.
‘’Bu sorulara evet cevabını veriyorsanız, o zaman bağımlılıktan bahsedebiliriz.’’
Tam olarak oyun bağımlılığının nasıl olduğunu anlamanızı sağlayacak sağlam bir de liste paylaşıyoruz. Listeyi detaylıca okuyup ne kadarına göz yumduğunuzu görebilirsiniz. Süre bakımından sınırın ne olduğu da aynı şekilde detaylıca anlatılıyor.
Doç. Dr. Yavuz Samur endişeye mahal vermeden oyun bağımlılığına dair evde alabileceğiniz aksiyonlardan da bahsediyor. Yani hiçbir şey için geç değil. Endişelenmek yerine durumu düzeltmeye yönelik çözümlere odaklanmanız hem sizin için hem de çocuğunuz için daha faydalı olacaktır.
Her şeyi bir kenara bıraktığımızda unutmayalım ki, çocuklar bizlerin aynası gibidir ve neyi çok görürlerse onu yapmaya yönelirler.
Kategori: GenelTarih: 09 Nisan 2021, Cuma