“NE OLDUĞU DEĞİL, NASIL ALGILANDIĞI ÖNEMLİDİR!"

“NE OLDUĞU DEĞİL, NASIL ALGILANDIĞI ÖNEMLİDİR!

6 Şubat 2023 günü, çok büyük bir afet yaşadık. Kahramanmaraş merkezli depremler 11 ilimizi doğrudan etkiledi. Bilanço çok ağır. Neredeyse her alanda sınıfta kaldık. Sanırım öncelikle bu çapta bir depreme karşı hazırlığımızın olmadığını kabul etmemiz gerekiyor. Var olan hazırlığımız ile elimizden geleni yaptık, ancak yeterli olmadı.

Türkiye’de iletişim alanında çalışan bütün profesyonellerin yapmakta gayet usta olduğu işi yapmaya iletişim krizini yönetmeye ve/veya iletişim risklerini minimize etmeye çalıştık. Bunların hiçbiri bir işe yaramadı, çünkü krizi değil afeti yönetmemiz gerekiyordu.

“Kriz yönetimi başka, felaket yönetimi başka, bunların iletişimi ise bambaşka bir şeydir.”

Krizi, teorik anlamından ayrıştırarak baktığımızda, deprem sonrası geliştirilen refleks markalar açısından çok da yanlış değildi. Kalıcı zarar bırakmamak hedeflendi.

Peki yanlış olan nedir?

  • Bu bir şirket krizi değil, bir afettir
  • Kurumlar afeti, bir şirket gibi davranarak yönetemez
  • İletişimde şeffaflık ve doğruluk gerekir, kriz iletişiminde ise bu elzemdir
  • Sosyal medya çağında, bir gerçeğin üstünü uzun süre örtemezsiniz
  • Bir afette halkı eleştiremezsiniz

Yaşanılan iletişim problemlerinden bir diğeri ise, depremde kurtarma, yardım ve koordinasyondan sorumlu kurumların, kriz iletişimi idi. Buradaki problem zaten cümlenin içinde gizli. Kurumlar afetin yönetiminden sorumlulardır ve iletişimini yapmaları gereken şey afetle ilgili doğru bilgilendirmeler olmalıdır.

Yani kriz iletişimi tanımındaki “Kriz sonrası iletişim çabaları ise algıları etkilemek, pozitif imajı devam ettirmek ve imajı yeniden oluşturmak içindir” kısmı, bir afet sırasında kurumlar için geçerli değildir, olmamalıdır.

Genel Yayın Yönetmenimiz Atıl Ünal’ın, yaşadığımız afet sonrası yaşanılan iletişim krizini bir iletişim uzmanı olarak ele aldığı yazısını Anlık Normal’in yeni sayısında okuyabilirsiniz.

Keyifli okumalar.

Kategori: GenelTarih: 23 Şubat 2023, Perşembe