NEREDE O ESKİ BOHEMLER?

NEREDE O ESKİ BOHEMLER?

Üreten, gerçek sanatçılardan bahsedildiğinde zihnimizde bir görüntü belirir. Bildiğimiz yabancı veya yerli ressamlar, tiyatro emekçileri, yazarlar gibi bir profil canlandırırız. Sanatçı kelimesinin kullanımının günümüzde farklılık gösterdiği görülse de anlamı değişmiyor, her zaman saygınlık gerektirdiği konusunda hemfikiriz.

Sanatçıların pek çoğu aslında gerçekten bohem bir hayat tarzını benimsediğinden habersiz. Çünkü bu yakıştırmayı modernleşmeyle birlikte onlara biz yüklüyoruz. Peki günümüzde bohem tarzda sanatçı olmak mümkün mü?

Masterpiece kurucusu ressam Mehmetcan Yaman, bohem sanatçı imgesini inceliyor. Rönesans’tan günümüze sanatçı yaşayış biçimlerine değiniyor. Peki Türkiye’deki üreten sanatçılar hangi kategoriye giriyor? Tarihsel dönemlere göre değişkenlik gösteren etkenlerin incelemesini de okuyabileceksiniz!

‘’Türkiye’deki modernleşmenin büyük ölçüde Fransa’ya bakarak gerçekleştiği tezini güçlendirebiliriz.’’

Her sanatçı hak ettiği değeri görmüyor. Yaşarken değerinin bilinmesi de şans durumu gibi görünüyor. Çoğu ressam açlık sınırında yaşarken ölümünün ardından rekor bütçelerle satışları yapılabiliyor. Bu durumları göz önünde bulundurursak bohem zannettiğimiz yaşam tarzı acaba mecburi bir yaşam biçimi miydi?

‘’Yine günümüzde neredeyse arketipleşmiş bir motif olarak beliren “yaşarken değeri bilinmeyip öldükten sonra değeri anlaşılan sanatçı” da bu yılların bir sonucudur.’’

Bu bize gösteriyor ki aslında aramızda dolaşan, üreten fakat önemini henüz kavrayamadığımız bir sanatçı topluluğu ile yaşıyoruz ama bunu şu an için bilmiyoruz.

Masterpiece kurucusu ressam Mehmetcan Yaman’ın yazdığı bu sayıda sanatçı yaşayışlarını ve değerlerini yakından okuyabilirsiniz.

İyi okumalar dileriz.

Kategori: GenelTarih: 09 Kasım 2020, Pazartesi