WHATSAPP YENİ AŞK MAHKEMESİ Mİ?

WHATSAPP YENİ AŞK MAHKEMESİ Mİ?

WhatsApp, birçok insan için iletişim kurmanın pratik ve hızlı bir yoludur. Bununla birlikte, WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamalarının kullanımı, yüz yüze iletişimin yerini alabilir ve bu da insanların iletişim kalitesini etkileyebilir. Bu nedenle, WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamalarının yanı sıra, yüz yüze iletişimin de önemini unutmamak ve dengeli bir şekilde kullanılması önemlidir.

Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı İrem Hattat, aslında hepimizin mesaj platformlarını her türlü duygusal mesajlaşma için kullandığımızı ve tartışmaların da bundan payını aldığını belirtiyor.

“Türkiye, dinamik ve genç nüfusu nedeniyle akıllı telefon bağımlılığının en yüksek olduğu ülkelerden biri.”

Yoğun etkileşim her an ulaşılabilme imkânı tanıyorken, aslında iletişimimizin kalitesini düşürüyor mu?

Sık sık mesajlaşma veya sosyal medya gibi yoğun etkileşim imkânlarını kullanarak, iletişim kurmak daha hızlı ve kolay olabilir. Ancak, bu araçların kullanımı sırasında, yüz yüze iletişimin sağladığı tüm beden dilinin, mimiklerinin ve tonlamalarının kaybına neden olabilir. Bu da iletişimin kalitesini düşürebilir. Bu nedenle, yüz yüze iletişimin yanı sıra, yoğun etkileşim imkânlarının da dengeli bir şekilde kullanılması, iletişimin kalitesini korumanın en iyi yolu olabilir.

Hattat; özellikle de emoji kullanımının ilişkilerin gidişatına olan olumlu/olumsuz etkileri pek çok bilimsel araştırmanın konusu olduğunu belirtiyor. 2018 yılında Computer in Human Behaviour dergisinde yayınlanan Hong Kong’da gerçekleştirilen bir araştırmada tüm mobil bazlı platformlar arasında WhatsApp ın 18-54 yaş aralığında ilk iletişim tercihi olarak yer aldığı bulunuyor. Sadece 55-70+ yaş aralığında WhatsApp yüz yüze iletişimin tamamlayıcısı olarak kullanılıyor.

“Unutmayın, öfkeli bir anda yazılan kızgın, karşı tarafın canını acıtacak türde mesajlar telefonda partnerinizin tekrar tekrar okuması ve sorgulaması için sonsuza kadar kalabiliyor.”

Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı İrem Hattat’ın hayatımıza dokunan ipuçlarını bulabileceğiniz yazısını Anlık Normal’in yeni sayısında okuyabilirsiniz.

Keyifli okumalar

Kategori: GenelTarih: 05 Ocak 2023, Perşembe